Huwelijkse voorwaarden en echtscheiding

Welke vormen van huwelijkse voorwaarden zijn er?

Er zijn verschillende soorten huwelijkse voorwaarden, immers ieder getrouwd stel heeft zijn eigen wensen bij het opstellen ervan. Deze huwelijkse voorwaarden zijn afgestemd op de situatie die op dat moment speelt. Er zijn een aantal vormen van huwelijkse voorwaarden welke geregeld voorkomen. Deze zullen we kort belichten.

Beperkte gemeenschap

Bij het afspreken van een beperkte gemeenschap is er voor de echtgenoten sprake van een privé deel en een gemeenschappelijk deel. Hierbij kun je keuzes maken dat bijvoorbeeld de woning of anderzins wel in het gemeenschappelijk deel van de beperkte gemeenschap valt.

Koude uitsluiting

Ieder behoudt zijn eigen bezittingen en schulden. Het vermogen en de inkomens worden niet gedeeld. Er is in het geheel geen gemeenschap van goederen. De enige uitzondering die hierop gemaakt kan worden is de verdeling van het pensioen.

Verrekenbedingen

In de huwelijkse voorwaarden kunnen verrekenbedingen worden opgenomen, hiermee kunnen de huwelijkse voorwaarden worden “ verzacht”. Een verrekenbeding is een afspraak die echtgenoten maken over het verrekenen van bepaalde waardes en inkomen. Hierbij kunnen we twee vormen van verrekenbedingen onderscheiden.

Periodiek verrekenbeding

Indien er aan het einde van elk jaar het resterende saldo op de en/of rekening eerlijk wordt verdeeld spreken we van een periodiek verrekenbeding. Bij een periodiek verrekenbeding kies je ervoor om de privé vermogens gescheiden te houden. De inkomens uit arbeid worden ieder jaar met elkaar verrekend. Deze verrekening is gebaseerd op de gezamenlijke en/of rekening waarop alle inkomsten uit arbeid worden gestort door de echtgenoten en waarvan alle vaste lasten worden voldaan.

Finaal verrekenbeding

Bij een finaal verrekenbeding verdeel je het vermogen op dezelfde wijze als bij een gemeenschap van goederen indien je gaat scheiden. Wel kun je een aantal zaken buiten deze verdeling houden zoals het eigen vermogen welke je al had voor het huwelijk. Ook het vermogen wat je geërfd hebt of hebt verkregen door schenking kun je buiten de verdeling houden. Je kunt ook van een finaal verrekenbeding gebruik maken als je gaat scheiden en je tijdens het huwelijk het periodieke verrekenbeding niet hebt uitgevoerd.