Paraplugesprek
Scheiding? hoe, wat en wanneer vertellen we het onze kinderen?
Kinderen van gescheiden ouders zullen zich altijd het moment nog herinneren waarin hun ouders vertelden dat ze gingen scheiden. Dit is het zogenaamde paraplugesprek. Het begrip paraplugesprek is afkomstig van Peter Hoefnagels.
In een paraplugesprek melden ouders gezamenlijk de scheiding aan hun kinderen en bespreken de toekomstige relatie. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik vertellen dat dit paraplugesprek één van de moeilijkste gesprekken is geweest die ik ooit heb gevoerd. Vandaar ook deze blog.
Het paraplugesprek is voor kinderen van erg groot belang, met name omdat hun relatie met hun ouders na de scheiding veranderd. Niet zelden ervaren kinderen dit paraplugesprek als een traumatische gebeurtenis in hun leven. Het is dus van groot belang dit paraplugesprek goed voorbereid in te gaan als ouders. Hierdoor kan er veel verdriet voorkomen worden.
Het is in Nederland zo dat iedere ouder recht heeft op een relatie met hun kind, volgens het wetboek en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Bij scheiding hebben ouders recht op voortzetting van de relatie met hun kind(eren)
Wanneer vertellen we het de kinderen?
Dit paraplugesprek kun je het beste voeren zodra je de kinderen wat meer zekerheid kunt geven over de scheiding en de gewijzigde toekomst. Het juiste moment bepalen voor het paraplugesprek is best lastig. Immers bij elke scheiding kunnen de omstandigheden anders zijn. Een scheiding kan al maandenlang in voorbereiding zijn zonder dat er feitelijk iets te merken vat. Kinderen hebben wel tijd nodig om zich voor te bereiden op de komende gewijzigde situatie. Praat bij voorkeur met de kinderen alvorens de scheiding definitief is. Veel ouders vertellen het hun kinderen als ze al bezig zijn met het maken van het ouderschapsplan. Op deze wijze kunnen ze dan ook nog de mening van hun kinderen afhankelijk van hun leeftijd, meenemen in het opstellen daarvan. Ook een goed moment kan het zijn als bekend is waar jullie beiden gaan wonen en hoe de omgangsregeling er in principe uit komt te zien. Het gebeurt ook regelmatig dat het paraplugesprek met de kinderen helemaal aan het begin van het proces van echtscheiding plaatsvindt, dit gebeurd regelmatig als één van de partners al snel de echtelijke woning gaat verlaten. Een paraplugesprek vindt meestal plaats tijdens het proces van scheidingsbemidddeling. De mediator kan in dat proces samen met de ouders het gesprek helpen voor te bereiden.
Hoe en wat vertellen we de kinderen?
In dit gesprek wordt o.a. besproken dat de kinderen goed contact met beide ouders behouden. Ook wordt in dit gesprek aangegeven wat de kinderen kunnen verwachten. Kinderen krijgen de ruimte om in dit gesprek te reageren op de scheiding zowel rationeel als emotioneel en om vragen te stellen. Het mooist zou zijn als jullie beiden tegelijk aan de kinderen kunt vertellen dat jullie gaan scheiden. Probeer dit wel op dit op een respectvolle wijze te doen en daarbij eventuele emoties te beheersen. Kies een moment uit waarbij jullie niet gestoord worden, neem de tijd voor dit gesprek. Het is ook prettig dat jullie na het gesprek tijd hebben om te kijken wat het gesprek bij jullie kinderen teweeg heeft gebracht. Een moment vlak voor het weekend zou een goed moment kunnen zijn bijvoorbeeld.Probeer bij het paraplugesprek zo eerlijk mogelijk te zijn. Vertel in ieders geval niet elk een ander eigen verhaal over de oorzaak van de echtscheiding, stem dus van tevoren met elkaar af wat de inhoud van het gesprek gaat worden.
Tips:
Hierbij tref je een aantal tips aan om jullie te helpen bij de voorbereiding van het paraplugesprek.
- Voer dit gesprek met beide ouders.
- Vertel in grote lijnen wat de aanleiding is tot de scheiding.
- Geef elkaar als ouders niet de schuld.
- Wees zo eerlijk mogelijk, draai er niet omheen.
- Onderstreep dat de scheiding op geen enkele manier zijn of haar schuld is.
- Beloof geen dingen die je niet waar kunt maken.
- Probeer op het niveau van het kind te praten.
- Dat ze geen keuze hoeven te maken voor hun vader of moeder, maak de kinderen geen partij.
- Laat broertjes en zusjes bij elkaar.
- Toon je emotie en laat de kinderen vrij om hun emotie te hebben en te tonen.
- Boosheid is heel normaal, wees als “vertrekkende” ouder voorbereid op negatieve reacties.
- Hou regelmaat in het contact met je kinderen, een “vast” patroon biedt houvast.
- Zorg voor een “eigen” plek in beide ouderlijke huizen.
- Houdt vast aan de normale vaste rituelen voor bijvoorbeeld het slapen gaan(voorlezen).
- Huistradities zijn belangrijk voor kinderen, ga er niet zomaar aan voorbij, ook niet als er een nieuwe partner intrekt.
- Opa’s en oma’s spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen, zorg dat het contact met beide kanten kan en mag blijven bestaan.
- Indien mogelijk, vier verjaardagen en andere belangrijke gebeurtenissen in het leven van jullie kinderen samen.