Echtscheiding en vakantie buitenland
Echtscheiding en vakantie buitenland?
De vakantie is in volle gang. Hoe zit het nu eigenlijk als je gescheiden bent en je alleen als ouder met je minderjarige kinderen op vakantie wilt naar het buitenland?
Sinds 2012 worden kinderen niet meer bijgeschreven in het paspoort van een ouder. Ongeacht hun leeftijd hebben de kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart nodig indien ze naar het buitenland reizen.
Vanwege de indentificatieplicht hebben kinderen vanaf 14 jaar binnen Nederland een eigen identiteitsbewijs nodig. Ouders die gezamenlijk het gezag voeren over hun kinderen moeten elkaar toestemming verlenen middels een toestemmingsformulier om een paspoort of identiteitskaart aan te vragen. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen zelfstandig zonder toestemming van een ouder een eigen indentiteitsbewijs aanvragen. Tot 18 jaar hebben kinderen schriftelijke toestemming nodig van beide ouders om een paspoort aan te vragen.
Wanneer een ouder die het gezag heeft geen toestemming wil verlenen voor de aanvraag van een paspoort of een identiteitskaart, kun je contact opnemen met de instantie waar je de aanvraag wilt doen. Het is ook mogelijk in deze situatie om vervangende toestemming te vragen aan de kinderrechter bij de rechtbank in het arrondissement waar uw kind onder valt.
Indien je gescheiden bent kan een vakantie soms zomaar problemen geven als je alleen met je kinderen op vakantie wilt gaan. Met name is de kans op problemen aanwezig indien de ouder en de kinderen die op vakantie gaan niet dezelfde achternaam hebben en de reis naar een land gaat buiten het Schengengebied. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het ouderlijk gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.
Echtscheiding en vakantie buitenland?
Bij de grens kan gecontroleerd worden of ouder en de kinderen wel bij elkaar horen. Er zijn landen die eisen dat de andere ouder uitdrukkelijk toestemming geeft voor de reis. De reden hiervoor is duidelijk, zo willen ze kindontvoeringen voorkomen.
Je kunt hiervoor een toestemmingsformulier downloaden op de website van de Koninklijke Marechausse. Via dit formulier kan de niet meerijzende ouder uitdrukkelijk toestemming geven voor de vakantie met de andere ouder. Het is ook mogelijkom in het paspoort of op de identiteitskaart de naam van de ex echtgenoot of geregistreerd partner op te laten nemen.
Op deze manier zijn problemen te voorkomen bij echtscheiding en vakantie buitenland en komt u niet voor onaangename verassingen te staan bij de grens.
Ik wens je/jullie een fijne vakantie