Hoe financieel verder na een echtscheiding!
Een scheiding heeft niet alleen emotionele gevolgen. Vaak heeft het ook een grote invloed op je financiële situatie tijdens en na je scheiding. Je wordt gedwongen om ook naar je financiën te kijken. Heb je recht op toeslagen? Hoe ga ik straks alles betalen? Weten waar je aan toe bent op financieel gebied geeft rust tijdens en na je scheiding. Het creëren van een basis vanuit waar je nieuwe keuzes kunt maken en een andere weg in kunt slaan. Geen idee waar te beginnen? Of deed je ex altijd de financiën? Schroom niet om hulp te vragen van een deskundig budgetcoach. Om ondersteuning te kunnen bieden op financieel gebied werkt Scheidingsmediator Drenthe samen met Anja Oosthof van BudgetAdvies Noord.
Hieronder vind je alvast vijf tips die je op weg kunnen helpen.
Maak een financieel overzicht
In een goed financieel overzicht zijn het vermogen (bezittingen en schulden), inkomen en de kosten opgenomen. Denk hierbij zo ruim mogelijk. Neem naast het saldo van de bankrekeningen, bijvoorbeeld ook de waarde van de auto of woning mee. En denk bij inkomen niet alleen aan je salaris, maar ook aan tegemoetkomingen zoals kinderbijslag of zorgtoeslag. Dit geldt ook voor het kostenoverzicht. Vergeet naast de vaste lasten zoals huur en verzekeringen, ook andere terugkerende kosten zoals onderhoud, boodschappen en zakgeld van de kinderen niet. Het verkregen overzicht is je vertrekpunt. Het geeft je inzicht in je financiële positie. Zijn je inkomsten en uitgaven in balans? Wat wil je anders hebben? Vanuit hier kun je invulling geven aan je financiële wensen. Je zult merken dat een opgeruimde administratie en een financieel overzicht rust geeft. Vergelijk het met een opgeruimd huis. Een grondige schoonmaak of het wegwerken van de was, geeft rust in je hoofd. Zo werkt het ook met financiën.
Houd je kosten in de gaten
Hoe kan het dat je maandelijkse inkomsten sneller op zijn, dan de maand voorbij gaat. Ongemerkt geven we vaak meer uit dan de kosten die we opgenomen hebben in ons financieel overzicht. Een bloemetje voor de zieke buurvrouw, een etentje dat toch net iets duurder uitvalt dan begroot. We herkennen het allemaal. Wanneer we weten waar het geld blijft, kunnen we bewuste keuzes maken. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld het bewaren van bonnetjes.
Weet waar je recht op hebt
Het klinkt simpel, maar de praktijk wijst uit dat we vaak onnodig geld laten liggen. Zonde! Tijdens de scheiding wordt er ook gesproken over alimentatie, afspraken hierover worden vastgelegd. Andere financiële regelingen die van toepassing zijn zoals bijvoorbeeld toeslagen waarop je recht hebt in de nieuwe situatie worden ook besproken, echter het aanvragen hiervan blijkt vaak lastig of blijft zelfs achterwege.
Maak een bespaarplan
Onvoorziene gebeurtenissen zoals een kapotte wasmachine drukken fors op de kosten. Het is daarom verstandig om geld achter de hand te hebben. Na het uitvoeren van de hierboven beschreven drie stappen is inzichtelijk geworden hoeveel je maandelijks kunt sparen en waarop je kunt bezuinigen. Verstandig is om dit bedrag automatisch maandelijks over te boeken naar een spaarrekening.
Wees realistisch
De periode tijdens en na de scheiding is vaak hectisch. Ook op financieel vlak. Niemand verwacht dat je binnen een maand een financieel expert bent. Vind je het lastig om de stappen alleen uit te voeren? Schakel dan een budgetcoach in! Stel geen begroting of spaarplan op dat niet haalbaar is. Een plan mag uitdagend zijn, maar moet wel realistisch blijven. BudgetAdvies Noord helpt je graag om je financiële administratie na een scheiding op orde te krijgen, inzicht te geven in het nieuwe budget en hoe hiermee om te gaan. Voor meer informatie: www.budgetadviesnoord.nl
Persoonlijke kennismaking
Kennismakingsgesprek is vrijblijvend en gratis.